HVDC, eller ”High Voltage Direct Current” (Sv. Högspänd Likström), är inte en speciellt ny uppfinning. Det som trots allt är intressant är kanske hur få människor som känner till begreppet – än mindre vet vad det innebär. HVDC handlar om att överföra likström över långa avstånd samtidigt som man undviker de förluster som uppstår genom traditionell växelström. Även om tekniken funnits länge (kommersiellt sedan 1954) så är det först på senare år som det tagit vind i seglen… bokstavligt. HVDC har blivit en teknologi som framhäver dem förnyelsebara energikällorna och möjliggör förflyttning av energi från avlägsna vattenfall till storstadens centrum. Under The Skin, HVDC simplified, är mitt försök att göra HVDC mer förståeligt.

________________________________________________________________________________________

HVDC handlar kort och gott om att omvandla växelströmmen från där den genereras till likström, föra över likströmmen till förbrukaren och på plats konvertera tillbaka till växelström. I stort handlar det om att minska förluster, men frågor rörande magnetiska fält blir allt mer en större politisk fråga. Samtidigt som världen kräver mer energi så ökar även kraven på miljövänlighet och strålningskrav m.m. Högspänd likström blev plötsligt populärt.

En HVDC-anläggning består av ett antal byggstenar:

(1) Transformator
(2) Ventil
(3) Likströmskabel/lina
(4) Filter

Det kan synas ganska lite, men faktum är att det bara finns ett fåtal tillverkare i världen som levererar HVDC-anläggningar varav de största spelarna i dagsläget är ABB, Siemens, och Areva. Allt eftersom HVDC blir allt mer populärt, och fler och fler inser att det ligger en kista med guld på andra sidan, så kommer allt fler företag in på marknaden. Men konkurrens är allt ifrån dåligt. Det sporrar till att göra nya framsteg, höja kvaliteten och effektivisera ytterligare.