För det mesta finns det inte så mycket att ta sig till, på en station som nästan är färdig, oftast blir det bara ”arbete som vanligt” (aka X ggr långsammare pga den gudomliga VPN-tunneln). Men i Onsdags spenderade vi nästan två timmar utomhus i den varma vårsolen! Vad kan man ägna sig åt då? För missförstå mig inte – det var inte solstol, bok, och en kall dryck – men än dock så spännande. Tillsammans med idrifttagningsledaren fick jag utföra en maintenance rutin – den månatliga rutinen som görs ”någon gång var tredje/fjärde vecka” (vilket implicit innebär att man kan undvika de regnigaste dagarna … om man har tur).

En maintenance, eller underhållsrutin, görs på alla delar av en station och samtliga huvudkretsapparater, hjälpsystem, och kylning m.m. Då stationen kör effekt så är det inte möjligt att göra en inspektion på all utrustning, speciellt inte utrustning som står på likströmssidan – skulle en dörr till liksströmsutrustningen öppnas så stängs stationen ner per automatik och det finns flera andra säkerhetsåtdgärder för att man inte skall kunna komma nära spänningssatta delar, antingen av misstag eller med avsikt.

Underhållsrutinen handlar mycket om att leta efter eventuella läckage på kylsystem och transformatorer, men den största delen handlar om att lyssna efter onormala ljud (så det var därför hälsoundersökningen vid anställning innehöll hörseltest?? *wink*). Jag fick förklarat för mig att medans växelströmsutrustningen brummar och sprakar så pass att det kan vara svårt att åtskilja vad som är ”normalt” ljud och inte, så är likströmsutrustningen tyst som graven. Anledningen till ljud på växelströmssidan har jag en tanke om att det är övertoner som ligger bakom delar av ljudet – det var det en kollega som berättade för mig när jag gjorde arbetsperiod i Italien och han visade mig transformatorinneslutningarna och sa: ”Det som brummar, det är övertoner du hör, så man kan höra på ljudet hur mycket övertoner som alstras.” Nå, den sista halvan… angående övertonsalstring och ljudnivå, var kanske mer på skämt men dem för ett jädrans liv. Således var det nästan en kuslig tystnad när vi stod på en övergång och tittade ner på likströmsutrustningen… stilla, tyst – inte ett ljud. Det är på ett sätt mer skrämmande, att utrustningen kan ha flera kV på sig och ändå stå tyst som om den vore inaktiv. Att höra ett ljud, då vet man åtminstone att det ”lever” (plus att den höga ljudnivån gör att man inte vill vara nära mer än nödvändigt).

DC?                                                                       AC?

..~..~..~
Courtesy puffle.co.uk (länk)                             …. Courtesy National Geographic (länk)