Det är sällan man läser om Ludvika i de stora tidningarna i Sverige. Fram tills i måndags det vill säga – då belyste Aftonbladets ledarskribent Ingvar Persson Ludvika och ABB:s verksamhet inom högspänd likström mot en bättre värld:

Högspänd likström är kanske inte det första vi tänker på när det handlar om svenska uppfinningar. Det är lättare att tala om sådant som går att begripa. Ett kullager, en skiftnyckel eller en till och med en separator.

Ändå tillhör tekn

iken för att transportera elektrisk kraft som högspänd likström de viktiga svenska uppfinningarna. Viktig därför att den tillåter kontrollerad överföring av el över långa sträckor med små förluster. Viktig därför att den gör att kraften i en norrländsk älv kan strömma ur ett eluttag i Vårgårda. Och viktig för att den högspända likströmmen är en svensk exportframgång. [...]

Läs hela artikeln på aftonbladet.se :

LÄNK

_______________________________________________________________

It is not very often that the swedish town of Ludvika is mentioned in the swedish press. Until monday that is  – when the editorial article in the swedish newspaper Aftonbladet had a piece telling just how favourable HVDC is and its importance to swedish export. The article was written by Ingvar Persson.