Dricker du en kopp kaffe varje dag? Kanske två? Själv dricker jag åtminstone tre koppar om dagen och jag skyller på arbetet! Vore det inte för den rutin som existerar på jobbet (och som jag så snabbt omfamnade) så hade jag nog stannat vid en kopp lite då och då.

(c) Johanna Ivarsson, 2010

Jag har snabbt märkt att tiden det tar för datorn att starta upp efter inloggning sammanfaller utmärkt med tiden som det tar att hämta en kopp kaffe från fikarummet. Visste du kanske att vi svenskar dricker flest koppar kaffe i hela världen? Jag har också hört att amerikanskt kaffe smakar som té med kaffesmak… inte för att jag har testat, men det låter riktigt otrevligt.

Jim Al-Khalili gör en kort utläggning i sin bok Pathfinders om kaffets historia. Att kaffe som vi ser det idag härrör från arabvärlden. Men tydligen kan dess ursprung spåras tillbaka till Etiopien och 1000-talet där sägnen säger att en arab vid namn Khalid en dag observerade hur hans getter blev livligare efter att ha ätit bönor från kaffeplantan. Av ren fascination tog han ett par kaffebönor och kokade dem i vatten: den första koppen kaffe var producerad. Inte långt senare hade kaffet spridit sig till flertalet länder i arabvärlden… and the rest is history, som man säger.

Så vad vet jag, arabiskt kaffe är himla gott – men tacka vet jag getterna!