Bild designad av vladstudio[dot]com (c) – for eurovision[dot]tv

Igår var det finalen av Eurovision Song Contest – Europas största (och enda) tvprogram som enligt global[dot]nytimes[dot]com engagerar närmare 100 miljoner människor. Min uppfattning av Tyskland är att relativt många faktiskt följer Eurovision här – med stor entusiasm, jag undrade således igår när jag satte på tv:n på hotellrummet, hur många fler på hotellet som såg på samma kanal…

Jag tycker alltid det är roligt att se ESC, inte för att alla låtar nödvändigtvis är bra – men det visar verkligen på de skiljda kulturer och hur brett Europa är. Att sedan vissa östeuropeiska länder fått det lite om bakfoten… och liknar Europa som en motpol mot Soviet: ”We freed ourselves from the Soviet Empire through song. Now we will sing our way into Europe!” (Estlands premiärminister, 2001) det är ju en annan sak.

Men för en gång skull gjorde Sverige den bästa uppvisningen på flera år (!) – och vi hamnade på tredje plats!

Mina personliga favoriter i årets ESC: Finland .. Irland.. Danmark.. Frankrike