ABB AB är en stor koncern uppdelad i flertalet mindre bolag. Jag, tillexempel, är anställd på ABB Power Systems. Det händer ibland att ABB för handel mellan sina egna bolag – som idrifttagare av HVDC-anläggningar kan således flera komponenter från andra ABB-bolag vara ganska vanligt.

Jag och ett par kollegor blev för ett tag sedan inbjudna till ett studiebesök hos ABB Capacitors. Ibland är det smidigt att en hel del bolag faktiskt ligger på samma ställe – man har möjligheten att få en mycket större insikt i kringutrustningen som en anläggning innehåller.

Det således är inte bara ABB Power Systems HVDC-verksamhet som ligger här; ABB Surge Arresters, Instrument Transformers, Bushings, Transformers, Components och Capacitors är också belägna i Ludvika.

ABB Capacitors tillverkar kondensatorer, bl.a. till SVC- (Static Var Compensation) och HVDC-anläggningar. Vi blev visade runt genom tillverkningsprocessen, rutinproven och slutligen monteringen. Det var ett mycket spännande besök! Tillverkningen sker huvudsakligen per automatik men det förekommer fortfarande en hel del handarbeten. Det förvånar mig ständigt hur man har lyckats hålla kvar sådan industriell produktion i Sverige, och inte valt att flytta produktionen till lågkostnadsländer. Hemligheten? Skräddarsytt.

Det är alltid intressant att veta mer om de komponenter man skall arbeta med. En kondensator består av flera mindre element kopplade i serie och består av aluminium- och plastfilm som lindas om vartannat. Vår guide sade: ”Man skulle bara kunna ta lite aluminiumfolie och plastfolie hemifrån – lägga det i olja och *vips* har du din egen kondensator.” Dock tvivlar jag på att kvaliteten skulle bli speciellt bra…

ABB Capacitors. Bild lånad från: centralcapacitors.com

Kondensatorer används oftast som filter för att reglera reaktiv effekt på elnätet. Det finns dock andra tillämpningsområden, exempelvis hos mättransformatorer. Att tillverka en kondensator till en exakt kapacitans är näst intill omöjligt – därför använder man sig av datorprogram för att sätta ihop kondensatorenheter på ett sådant sätt att den totala så kallade kondensatorbanken blir balanserad till den nivå som är specificerad i kontraktet.

Dem är lika transformatorer på det sätt att de oftast är oljefyllda – dock förekommer det även vakuum/gasfyllda kondensatorer på marknaden. Tänk att en kondensatorenhet kan väga upp emot 100 kg, och en kondensatorbank/filter kan innehålla 100-tals enheter beroende på tillämpning.

Imponerande, inte sant?

____________________________________________________________

During my first weeks as an employed Commissioning Engineer at ABB Power Systems I and some colleagues were invited to participate on a tour of the sister company ABB Capacitors here in Ludvika. It always surprises me how one can manage to keep industrial production in Sweden, and not have it moved to low cost countries. The secret? Custom made.